Eerste melktap in Zoeterwoude

Sinds september 2013 hebben wij een automatische melktap (de eerste in Zoeterwoude en omstreken) voor het zelf tappen van rauwe melk. De melktap bevind zich direct naast onze kaaswinkel. Door middel van deze automaat kunt u zes dagen in de week van 7.00 uur ‘s morgens tot 19.00 uur ’s avonds zelf kersverse melk tappen. Wij zorgen dat er elke dag verse melk in deze automaat zit zodat u hier dagelijks van kunt genieten.

Verse ongepasteuriseerde melk

Onze verse ongepasteuriseerde melk kost €1,- per liter en kan in elke gewenste hoeveelheid van 0,05 liter tot 10 liter worden afgetapt. Er dient wel gepast geld in geworpen te worden. De flessen voor deze melktap zijn bij de tap en in onze winkel te koop à €0,35. Maar u kunt ook zelf een fles, beker of emmer meebrengen en afvullen. Zorgt u er dan wel voor dat deze goed schoon is!

De melk die bij ons te koop is, is dus rauwe (dat wil zeggen onbewerkte) melk. Het verschil met de melk die u in de winkel koopt is dat de ‘winkelmelk’ altijd gepasteuriseerd of gesteriliseerd is. Dit houdt in dat er geen enkele bacterie meer te vinden is in die melk en dat deze melk langer houdbaar is. Dat moet ook wel, want tussen het moment dat de koe de melk produceert en dat u de melk consumeert zitten al gauw 3 tot 5 dagen. Ter vergelijking, bij onze melktap is de melk minimaal een uurtje en maximaal 1,5 dag geleden geproduceerd. Verder is de ‘winkelmelk’ ook gestandaardiseerd, dat betekend dat er in elk pak melk dag in dag uit altijd dezelfde percentages vet en eiwit zitten.

Onze verse rauwe melk is melk waar niets uitgehaald of ingestopt is. Direct uit de koe wordt de melk gekoeld en koel aan u aangeboden. Heerlijk fris en vol van smaak. Dit houdt dus ook in dat er zich een klein laagje room op de melk zal vormen in uw fles. In onze gekoelde melktap zit een roer installatie waardoor de melk daar geen kans krijgt om ‘op te romen’. Deze room kunt u er afscheppen om bijvoorbeeld slagroom te maken, maar u kunt de fles ook een keer omschudden zodat u lekkere volle melk kunt drinken.

Razend gezond!

Uit recente onderzoeken is gebleken dat het drinken van rauwe melk naast lekker ook nog eens razend gezond is. Omdat wij niet pasteuriseren blijven alle gezonde bacteriën in tact en is het vergelijkbaar met een flesje Yacult. Daarnaast blijven ook eiwitten en enzymen in de melk behouden.
Vindt u het risico van rauwe melk drinken toch te groot dan kunt u alsnog besluiten om de melk voor gebruik kort te verhitten tot 72°C maar direct gekoeld uit de automaat blijft natuurlijk het lekkerst!

Tips

  • Zorg voor een schone fles/beker om de melk in te bewaren (deze zijn ook bij ons te koop)
  • Probeer de melk vlot na aankoop ook weer koel weg te zetten
  • Onze melk is afhankelijk van uw vervoer en koelkast 2-4 dagen houdbaar
  • Verse melk is heerlijk bij het ontbijt of tussendoor maar kan ook heel goed in de cappuccino, chocolademelk, custard vla, pannenkoeken of elk ander gerecht waar melk in gebruikt kan worden.
  • Onze melk vinden wij zelf direct uit de tap het lekkerst. Maar voor zwangere vrouwen en mensen die veel medicijnen gebruiken raden wij toch aan om de melk voor gebruik te pasteuriseren (dit houdt in de melk kort te verhitten tot boven de  72°C).