Ambachtelijke kwaliteit

In onze winkel vind u uitsluitend ambachtelijke echte Boerenkaas. Boerenkaas onderscheidt zich van een fabriekskaas doordat het gemaakt wordt van rauwe dagverse melk. Dat houdt in dat de melk ruim binnen 24 uur nadat de koe haar melk gegeven heeft, verwerkt is tot een mooie glanzende gele kaas. Deze melk mag ook niet verder verhit worden dan 40°C en behoudt zo dus al haar karakteristieke bacteriën en enzymen. Dat proeft u weer terug in de kaas.

Rijkere smaak

Even ter vergelijking met de fabriekskaas. Hier wordt gewerkt met melk die drie dagen oud is en omdat deze melk bij honderden verschillende boeren wordt opgehaald, wordt deze melk voordat er kaas van wordt gemaakt eerst gepasteuriseerd en gestandaardiseerd. Dit houdt in dat alle bacteriën afgedood worden en dat er uit de melk onder andere een gedeelte vet, lactose en eiwit wordt verwijderd. Zodoende heeft de melk en uiteindelijk de kaas elke dag dezelfde samenstelling en smaak. Terwijl boerenkaas elke keer ietsje anders is en een veel rijkere smaak kan krijgen dan een fabriekskaas.

Ambachtelijke bereiding

Op ons bedrijf werken wij dan ook nog eens grotendeels op een ambachtelijke manier, deze manier van werken is behoorlijk bewerkelijker maar we hopen dat u dat weer terug proeft in onze kaas. Ambachtelijk houdt in dat wij werken met een open tobbe waarin niets computer gestuurd gaat. Alles wordt bepaald door menselijk handelen. De kaas krijgt zijn uiteindelijke vorm zelfs nog in houten vaten en wordt daar, vanuit de kaastobbe, met linnen doeken in getild. Ook deze houten vaten zorgen voor behoorlijk wat meerwerk. Maar doordat deze houten vaten de kersverse kaas langer warm houden zorgen ook zij weer voor een stukje unieke smaakvorming.

De volgende dag komen onze grote kazen in een pekelbad te liggen waar zij door de werking van het zout een mooie korst krijgen en weer iets meer smaak. Boerenkaas in het algemeen bevat overigens ook veel minder zout dan een fabriekskaas, het is dus nog eens gezonder ook! Na een zoutbad van gemiddeld zo’n 5 dagen komen zij in de laatste fase, hierbij smeren wij de buitenkant van de kaas in met een luchtdoorlatend laagje plastic. Zo blijft de kaas mooi terwijl zij wel goed door kan rijpen. Dit rijpen gebeurt weer op dikke houten planken waarbij de kaas de eerste weken ook nog dagelijks gekeerd moet worden om vastplakken aan de plank te voorkomen en te zorgen voor een gelijkmatige rijping. Hier blijft de kaas net zolang liggen totdat zij wordt aangesneden voor consumptie. Voor een jonge kaas is dit al op 8 weken, een belegen kaas is ongeveer een half jaar en overjarige kaas is al bijna anderhalf jaar oud. Voor onze oude kaas van 4 of 6 jaar oud valt het te raden.