Kaasboerderij Captein

Aan de rand van het Groene Hart in de Grote Polder van Zoeterwoude ligt in de landelijke Weipoort de Kaasboerderij van de familie Captein. Op ons familiebedrijf wordt al generaties lang boerenkaas gemaakt, volgens oude tradities op ambachtelijke wijze. Door de unieke bereiding heeft onze boerenkaas een eigen smaak.

Unieke bereiding

Bij de ontwikkeling spelen natuurlijke factoren zoals het klimaat, de plaatselijke grondsoort en het daarop groeiende gras een grote rol. De gewassen voor de voeding van onze koeien telen wij dan ook nagenoeg geheel op eigen grond. De weides waarin zij in het weideseizoen grazen liggen allemaal achter of naast onze boerderij. Wanneer u in de zomer langs de Nieuwe weg of door de Weipoort rijdt, heeft u een dikke kans dat u onze koeien tevreden ziet grazen of herkauwen. Want zodra het kan, lopen onze koeien heerlijk te grazen op de sappige weiden van de Grote Polder en dat proef je!

Historie

Onze familie runt al generaties lang een kaasboerderij in de Weipoort in Zoeterwoude. Tot 1980 op de oude boerderij recht tegenover de huidige locatie die toen gebouwd is en later nog vaak verbouwd. Inmiddels telt onze veestapel 180 overwegend roodbonte Holstein en MRIJ koeien, zij zorgen hier elke dag weer voor de heerlijke verse melk waar wij kaas van kunnen maken.

Duurzaam

In 2023 hebben wij de gehele kaasmakerij, kaasopslag en winkel vernieuwd. Tevens ligt het dak van onze koeienstal vol met 670 zonnepanelen. Bj het bereiden van de kaas maken we nu gebruik elektrische boilers die het water zoveel mogelijk opwarmen als de zon schijnt. Zo wordt voor het grootste gedeelte gebruik gemaakt van duurzame energie in het proces. De stroom die wij niet gebruiken leveren we terug aan het net. Wist u dat onze zonnepanelen capaciteit hebben om ongeveer 100 huishoudens per jaar van stroom te voorzien?

Ook hebben wij een aantal weides voorzien van bloemrijke slootkanten en kruidenrijk grasland, dit bevordert de biodiversiteit en trekt diverse insecten aan. Om zelf meer stikstof vast te leggen in het gewas hebben wij ook een aantal percelen met klaver ingezaaid. Dit eiwitrijke gewas past goed in het rantsoen van de koeien en bindt meer stikstof uit de lucht dan gewoon gras.

Wist u ook dat onze koeien zoveel mogelijk oppervlaktewater drinken? Onze drinkbakken in de stal worden gevuld met water uit de Weipoortsche Vliet.