Slowfood: Boeren Goudse Oplegkaas

Een goed gemaakte, gerijpte boerenkaas blijft smeuïg en goed snijdbaar, ook bij het ouder worden. Een gedeelte van de in de zomer gemaakte kaas komt in aanmerking voor de titel Boeren Goudse Oplegkaas. Deze titel wordt afgegeven door Slow Food Nederland. Dit is een organisatie die zich sterk maakt tegen de smaakvervlakking en dus voor het behoud van de unieke smaak van ambachtelijk geproduceerde producten zoals kaas, vleeswaren en wijnen maar ook oude groente en fruit soorten. Voor de titel Boeren Goudse Oplegkaas komen alleen de kazen in aanmerking die gemaakt zijn in de periode dat onze koeien dag en nacht buiten liepen en wederom dienen zij ambachtelijk gemaakt te zijn in houten vaten met linnen doeken. Om de kaas de unieke volle smaak te geven moeten deze kazen minimaal anderhalf jaar oud zijn voordat zij verkocht mogen worden. Om de kwaliteit te waarborgen worden zij gedurende het rijpingsproces steekproefsgewijs alvast gekeurd doormiddel van een kaasboor. Zo zijn we er zeker van dat er na één, twee of soms wel na zes jaar een heerlijke oude (gras) kaas in de winkel ligt.

Voor meer informatie over Slow Food of over de verkooppunten van de Boeren Goudse Opleg kaas verwijzen wij u graag door naar www.boerengoudseoplegkaas.nl  of www.slowfood.nl.