Eerste melkautomaat in Zoeterwoude

Sinds september 2013 hebben wij een melkautomaat (de eerste in Zoeterwoude en omgeving) voor het zelf tappen van rauwe melk. De automaat bevindt zich direct naast onze kaaswinkel. Door middel van deze automaat kunt u zes dagen in de week van 7.00 uur ‘s morgens tot 19.00 uur ’s avonds zelf kersverse melk tappen. Wij zorgen dat er elke dag verse melk in onze automaat zit, zodat u hier dagelijks van kunt genieten.

Verse ongepasteuriseerde melk uit onze melkautomaat

Onze verse ongepasteuriseerde melk kan in elke gewenste hoeveelheid vanaf 0,05 liter worden afgetapt uit de melkautomaat. Er dient wel gepast geld in geworpen te worden. De flessen voor deze automaat zijn bij de tap en in onze winkel te koop. U kunt ook zelf een fles, beker of emmer meebrengen en vullen. Zorgt u er dan wel voor dat deze goed schoon is!

Rauwe melk uit de melkautomaat

De melk die bij ons te koop is, is dus rauwe (dat wil zeggen onbewerkte) melk. Het verschil met de melk die u in de winkel koopt, is dat de ‘winkelmelk’ altijd gepasteuriseerd of gesteriliseerd is. Dit houdt in dat er geen enkele bacterie meer te vinden is in de melk en dat deze melk langer houdbaar is. Dat moet ook wel, want tussen het moment dat de koe de melk produceert en dat u de melk consumeert zitten al gauw drie tot vijf dagen. Ter vergelijking, bij onze melkautomaat is de melk minimaal een uur en maximaal anderhalve dag geleden geproduceerd. Verder is de ‘winkelmelk’ ook gestandaardiseerd, dat betekent dat er in elk pak melk dag in dag uit altijd dezelfde percentages vet en eiwit zitten.

Frisse melk en vol van smaak

Onze verse rauwe melk uit de melkautomaat is melk waar niets uitgehaald of ingestopt is. Direct uit de koe wordt de melk gekoeld en koel aan u aangeboden. Heerlijk fris en vol van smaak. Dit houdt dus ook in dat er zich een klein laagje room op de melk zal vormen in uw fles. In onze gekoelde melkautomaat zit een roerinstallatie waardoor de melk daar geen kans krijgt om ‘op te romen’. Deze room kunt u er afscheppen om bijvoorbeeld slagroom te maken, maar u kunt de fles ook een keer omschudden zodat u lekkere volle melk kunt drinken.

Rauwe melk is razend gezond!

Uit recente onderzoeken is gebleken dat het drinken van rauwe melk naast lekker ook nog eens razend gezond is. Omdat wij niet pasteuriseren blijven alle gezonde bacteriën intact en is het vergelijkbaar met een flesje Yakult. Daarnaast blijven ook eiwitten en enzymen in de melk behouden. Vindt u het risico van rauwe melk drinken toch te groot? Dan kunt u alsnog besluiten om de melk voor gebruik kort te verhitten tot 72°C, maar direct gekoeld uit de melkautomaat van onze winkel blijft natuurlijk het lekkerst!

Een aantal tips voor onze rauwe melk

  • Zorg voor een schone fles/beker om de melk in te bewaren (deze zijn ook bij ons te koop);
  • Probeer de melk vlot na aankoop ook weer koel weg te zetten;
  • Onze melk is afhankelijk van uw vervoer en koelkast twee tot vier dagen houdbaar;
  • Verse melk is heerlijk bij het ontbijt of tussendoor, maar is ook lekker in de cappuccino, chocolademelk, custard vla, pannenkoeken of elk ander gerecht waar melk in gebruikt kan worden;
  • Onze melk vinden wij zelf direct uit de melkautomaat het lekkerst, maar voor zwangere vrouwen en mensen die veel medicijnen gebruiken raden wij toch aan om de melk voor gebruik te pasteuriseren (dit houdt in de melk kort te verhitten tot boven de 72°C).

Kom eens langs in onze winkel

Heeft u nog vragen over onze melkautomaat? Of wilt u meer weten over onze kaasautomaat? Kom dan gerust eens langs in de winkel van Kaasboerderij Captein in Zoeterwoude, nabij Leiden, waar wij u allerlei lekkere delicatessen aanbieden. U kunt ons telefonisch bereiken via 071-580 32 45.