Zorg voor het product

Op ons familie bedrijf doen we alles met zorg voor het eindproduct. Dit zal wel moeten, want als we ergens een steekje laten vallen, is dat weer terug te proeven in onze kaas. Deze zorg begint al met zo goed mogelijk voer verbouwen en winnen voor onze koeien. Hierbij zijn we wel afhankelijk van het weer omdat dat roet in het eten kan gooien tijdens het binnen halen van het gras voor de winter.

Koeien in de wei

In de lente, zomer en najaar lopen onze koeien lekker buiten in de wei hun eigen korstje bij elkaar te scharrelen. Rond de melkestijden worden zij natuurlijk op stal nog wel iets bijgevoerd zodat het rantsoen evenwichtig in elkaar steekt. Daarnaast is het zaak om alle koeien gezond te houden. Mocht er toch eens een koe ergens geblesseerd raken dan houden wij haar apart van de koppel in een speciale extra zorg afdeling waar wij haar weer zo snel mogelijk oplappen zodat zij weer met haar koppel genoten mee kan. Maar niet voordat wij er zeker van zijn dat de koe en de melk weer 100% in orde is.

Melkwinning en hygiëne

Ook de melkwinning op ons bedrijf gaat er zo hygiënisch mogelijk aan toe. Ten eerste proberen wij de koeien zelf al zo schoon mogelijk te houden op schone ligbedden met een lekkere laag schoon zaagsel. In de melkput maken wij vervolgens elke koe apart schoon met een schoon stuk papieren handdoekje terwijl wij zelf hygiënische handschoenen dragen. Als de uier helemaal schoon is sluiten wij de melkmachine aan en deze registreert precies welke koe hoeveel melk geeft. Dit kunnen wij na het melken aflezen op de computer en tijdens het melken op een beeldscherm. Na elke 12 koeien wordt ook nog eens de vloer onder de koeien met water gereinigd zodat elke nieuwe groep koeien weer in een zo schoon mogelijke omgeving binnen komt. Zoals u zult begrijpen moet op ons bedrijf alles altijd net nog even extra schoon of extra goed zijn zodat u met een lekker stuk kaas de winkel uit kunt lopen.

Extra zorg voor onze koeien

De extra zorg voor de koeien resulteert niet alleen in veel voldoening maar ook in topprestaties van onze 160 dames. Reeds 8 koeien behaalden de grens van 100.000 liter melk in hun hele leven. Dit zijn dan ook wel koeien die 15 à 16 jaar oud werden. Van deze koeien hebben we ook alweer heel veel dochters, kleindochters en achterkleindochters aan de melk die hopelijk net zoveel melk gaan geven als zij zelf!