Recept kaasfondue

Recept kaasfondue:

 Fondue van Boerenkaas (zonder wijn)

Ingrediënten voor 4 personen

  • 250-300 ml volle melk
  • 600 gram boerenkaas geraspt
  • 2-3 theelepels maïzena
  • Zout, peper, nootmuskaat

Bereiding:

Verwarm de melk en roer in gedeelten de kaas erdoor. Blijf roeren en laat de kaas op zacht vuur smelten. Roer de maïzena los met een beetje melk en voeg dit aan het gesmolten kaasmengsel toe. Breng de fondue op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Houd de fondue warm op een reclaud.

Tips:

Ook lekker is het toevoegen van bijvoorbeeld, wijn of jenever aan de kaasfondue. Voor een iets pittigere smaak kan men de fonduepan van tevoren insmeren met een teentje knoflook.

Lekker om te dippen: Stokbrood, radijs, wortel, komkommer, broccoli, bloemkool, paprika, groene asperges, krielaardappeltjes, plakjes rauwe ham enz.

Fondue van Boerenkaas met wijn

Ingrediënten voor 4 personen

  • 50 gram boter
  • 100 gram bloem
  • 600 gram boerenkaas geraspt
  • 1 teen knoflook
  • 300 ml witte wijn
  • 450 ml bouillon
  • Zout, peper, nootmuskaat

Bereiding:

Smelt de boter in een pan met een dikke bodem en voeg de zwarte peper toe.
Fruit de peper en doe het knoflook erbij.
Giet de bloem erbij en blijf roeren tot je een stevig deeg krijgt.
Gaar het deeg goed door en voeg dan de witte wijn toe.
Kook de wijn door tot de alcohol is verdampt.
Giet dan beetje bij beetje de bouillon erbij tot je een dikke glanzende saus hebt. Lepel steeds een beetje kaas bij de saus, zo smelt de kaas gelijkmatig.
Zorg ervoor dat het vuur op gemiddelde warmte staat en dat de saus niet kookt, want dan schift deze.
Als alle vloeistof en kaas is opgenomen, kun je de fondue op smaak brengen met  nootmuskaat, peper en zout.

Lekker om te dippen: Stokbrood, radijs, wortel, komkommer, broccoli, bloemkool, paprika, groene asperges, krielaardappeltjes, plakjes rauwe ham enz.